Založ si blog

Inteligentný dizajn bez Boha – časť 4 Diskusné príspevky

Čitateľovi predkladám upravené diskusné príspevky týkajúce sa tohto článku – časti 1 Vznik života a filozofia mysle. (Pozri: dancanin.blog.pravda.sk)

Pseudonym Milan 1: Píšeš: „Ak vaša osobná inteligencia vyplýva z fyzikálnych procesov prebiehajúcich vo vašom tele, potom zdvihnete ruku skôr, ako si na to pomyslíte – konanie predchádza mysleniu -, čo je zjavne nezmysel!“

To nie je nezmysel, to je fakt, experimentálne x-krát dokázaný.

„Pomocou EEG sa napríklad zistila aktivita v motorickej kôre mozgu 0,3 sekundy predtým, než osoba pocítila, že sa rozhodla pohnúť.“

Dančanin: To, že človek zdvihne ruku o niečo skôr, ako si na to pomyslí, len dokazuje, že inteligencia predchádza vedomie, vedomie je len nástroj, ktorý inteligencii umožňuje riadiť organizmus.

Pseudonym Milan 1: Nedokazuje. Ale iné si tu dal, aby to nezaniklo:

„Ak vaša osobná inteligencia vyplýva z fyzikálnych procesov prebiehajúcich vo vašom tele, potom zdvihnete ruku skôr, ako si na to pomyslíte – konanie predchádza mysleniu -, čo je zjavne nezmysel!“

Keďže je to fakt a nie nezmysel, podľa toho, čo si písal, by to bol práve dôkaz, že osobná inteligencia vyplýva z fyzikálnych procesov v tele.

Dôkaz sporom…

Berieš?

Dančanin: Neberiem. Inteligencia nevyplýva z fyzikálnych procesov, ale ich riadi pod prahom vedomia.

Pseudonym Milan 1: Dobre, že neberieš, nie je to totižto dostatočný dôkaz, ktorý vyplynul z tvojich premís, nie sú totižto dostatočné a ani nemusia byť pravdivé, takže napriek tomu, že som ukázal ich spornosť, nie je to dôkaz.

Ale ani ty na toto nemáš dôkaz: „Inteligencia nevyplýva z fyzikálnych procesov, ale ich riadi pod prahom vedomia.“

Dančanin: Keď moja inteligencia vyplýva z fyzikálnych procesov prebiehajúcich v mojom tele, ako môže vyplývať z toho, že zdvihnem ruku alebo opravím záchod? Ak naša inteligencia vyplýva z fyzikálnych procesov v našom tele, vyplýva aj z nášho konania. Je však zrejmé, že naša inteligencia z nášho konania nevyplýva, ale ho riadi, teda riadi fyzikálne procesy, a to už na podvedomej úrovni.

Stále to vidím len tak, že sú iba dve možnosti: Buď inteligencia vyplýva z fyzikálnych procesov, alebo ich riadi. Zastávam druhé stanovisko. V prvom prípade by sme boli strojom. Stroj nemá žiadne vedomie, vlastnú inteligenciu, len program. Chceš povedať, že to, že zdvihnem ruku je naprogramované? To, že zdvihnem ruku, je výkon inteligencie pod prahom vedomia.

Otázne je, či inteligencia môže vyplývať z toho, čo riadi. To nechávam na posúdení čitateľa. Podľa mňa sa tieto dve možnosti vylučujú.

Príspevok k časti 2 Hypotéza evolúcie riadenej inteligenciou.

Pseudonym comm: Súhlas. Ešte by som dodal, že evolúciu riadi inteligencia, ktorá sa ale stále učí, teda môže robiť chyby.

Kompletné poznámky:

1 Čím sa líši človek od stroja? Inteligencia stroja vyplýva z fyzikálnych procesov. Inteligencia človeka vyplýva z princípu, ktorý riadi už fyzikálne  procesy v jeho tele. Ten princíp nazývam „inteligencia v širšom zmysle“ – elementárna inteligencia.

2 Ortodoxný prístup k biológii je v súčasnej dobe daný mechanistickou teóriou života: na živé organizmy je nahliadané ako na fyzikálno–chemické stroje a všetky javy života sú pokladané za principiálne vysvetliteľné na základoch fyziky a chémie  ([2], 13). 

3 Oheň sa rozmnožuje, pokiaľ má dosť paliva a tiež je to systém premeny energie.

Kompletná literatúra:

[1] MICHALOV, Jozef.  Život z pohľadu evolúcie a kreácie. Nitra: Univerzita Konštantína Filozofa, 1999. 200 s. ISBN 80-8050-269-2.

[2] SHELDRAKE, Rupert. Teorie morfické rezonance: nová věda o životě. Vyd. 1. Praha: Elfa, 2002. 307 s. ISBN 80-86439-03-8. 

[3] SÝKORA, Peter. Alchýmia života: (o génovom inžinierstve a evolúcii). 1. vyd. Bratislava: Smena, 1989. 320 s. Sputnik.

[4] UŠÁKOVÁ, Katarína. Biológia pre gymnáziá 1 : Biológia bunky a rastlín. 2. vyd. Bratislava: Slovenské pedagogické nakladateľstvo, 2003. 87 s. ISBN 80-08-03518-8 (brož.).

[5] VÁCHA, Marek Orko. Návrat k stromu života: evolúcia a kresťanstvo. Preklad  Miloš Szabo. 1. vyd. Trnava: Spolok svätého Vojtecha, 2006. 123 s. ISBN 80-7162-627-9.

Koniec článku Inteligentný dizajn bez Boha.

Znovu maďarská karta?

20.08.2023

Toto je úryvok z mojej e-knihy: Inteligentný dizajn bez Boha: hypotéza evolúcie riadenej inteligenciou & Teória zjednotenia, ktorá vyšla v roku 2020. Kniha je dostupná zdarma na siahnutie napr. v internetovom kníhkupectve Martinus. V Slovákoch je hlboko zakorenený aj strach z Maďarov. Má to historické dôvody: Slováci boli v minulosti Maďarmi kruto [...]

Gender je teória

25.03.2023

Gender je teória podobne ako bol teóriou marxizmus. Ukázalo sa, že marxizmus je utópia: plánované hospodárstvo nemôže fungovať, neobstojí v konkurencii s trhovým hospodárstvom; hospodárstvo sa nedá naplánovať, musí ho riadiť ruka trhu. Zámer gender nie je zlý, podobne ako nebol zlý úmysel marxizmu. Zámerom gender je odstránenie násilia páchaného na ženách. [...]

Vysvetlenie špeciálnej teórie relativity vo vzťahu s gravitáciou – teória zjednotenia (aktualizované 2022-03-20)

19.03.2022

V tomto článku by som rád objasnil analógiu pohybových zákonov šírenia sa svetla a gravitácie. Obidva javy majú podľa môjho názoru ten istý princíp, ktorý možno nazvať „relativistický pohyb“, pričom šírenie sa svetla a gravitácia sú inverzné javy. 1 Teória zjednotenia 1.1 Princípy ekvivalencie Špeciálna teória relativity (ŠTR) sa všeobecne [...]

Robert Kaliňák na rokovaní v Baku.

Slovenský obranný priemysel mieri za hranice. Kaliňák chce zbrojovky pri Kaspickom mori

10.05.2024 06:00

Aj vojna vie byť produkt. Minister Kaliňák chce pomôcť vybudovať v Azerbajdžane továrne na zbrane. Zavládne tu mier, tvrdí

Fu-ťien, Čína

Čína má tretiu lietadlovú loď. Obstoja pri nej americké plavidlá?

10.05.2024 06:00

Spojené štáty sú stále jediná námorná veľmoc, ktorej loďstvo dokáže pôsobiť v globálnom meradle. Zmení na tom niečo nová čínska lietadlová loď Fu-ťien?

Zuzana Dolinková

Poslanci začali mimoriadnu schôdzu, opozícia chce odvolať Dolinkovú

09.05.2024 18:09, aktualizované: 19:05

Ministerka podľa opozície nerieši problémy zdravotníctva.

Budova Gymnázia Andreja Sládkoviča v Banskej Bystrici

Kedy sa to skončí? Pre bombovú hrozbu evakuovali ďalšie školy

09.05.2024 16:09

Na dvoch stredných školách muselo byť vo štvrtok prerušené vyučovanie. Dôvodom boli výhražné emaily.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 57
Celková čítanosť: 76026x
Priemerná čítanosť článkov: 1334x

Autor blogu

Kategórie