Založ si blog

Znovu maďarská karta?

Toto je úryvok z mojej e-knihy:  Inteligentný dizajn bez Boha: hypotéza evolúcie riadenej inteligenciou & Teória zjednotenia, ktorá vyšla v roku 2020. Kniha je dostupná zdarma na siahnutie napr. v internetovom kníhkupectve Martinus.

V Slovákoch je hlboko zakorenený aj strach z Maďarov. Má to historické dôvody: Slováci boli v minulosti Maďarmi kruto utláčaní a Maďari sa snažili o ich úplnú asimiláciu. Z tohto obdobia ostala na Slovensku  k roku 2011 asi 8,5 percentná maďarská menšina. Neviem, či sú to pôvodom Maďari, skôr sú to pomaďarčení Slováci ešte z čias maďarizácie. A tí chcú, aby pre nich platil iný meter. Chcú, aby sa ich deti učili slovenčinu len ako cudzí jazyk, chcú vybavovať štátnu administratívu v maďarčine. A nestačí im, aby bol za názvom v slovenčine uvedený v zátvorke výraz po maďarsky, oni potrebujú mať názov v maďarčine a v zátvorke výraz po slovensky. A niektorí sú ešte aj agresívni a vymáhajú si svoje „práva“ násilím. Riešiť národnostnú politiku násilím je totiž historicky veľmi „maďarské“! A chudák Slovák, na vlastnom území sa nechá pomaďarčiť, pretože sa bojí násilia!

To, čo vedie k súčasnej maďarizácii na území Slovenska, je pocit väčšej národnej hrdosti občanov maďarskej menšiny. Občania maďarskej menšiny sa cítia viac ako Slováci tým, že vyjadrujú príslušnosť k väčšiemu, kultúrnejšiemu alebo iba agresívnejšiemu národu.

Som za to, aby v EÚ platil rovnaký meter pre všetky menšiny. Mal by na to dohliadať  Európsky parlament! Práva, ktoré si vymôžu Maďari na Slovensku, by mali platiť aj pre ostatné menšiny v celej EÚ.

Vyčítali mi, že môj názor je emocionálne podfarbený a nezodpovedá skutočnosti. Myslím si, že to nie je celkom pravda. Moja skúsenosť je, že „na Maďaroch“ (území obývanom maďarskou menšinou)  sa patrí hovoriť po maďarsky. Slovenčina sa tam neakceptuje, ak áno, tak len zo zhovievavosti. Keď Slovák na území obývanom maďarskými spoluobčanmi ukáže národnú hrdosť, budí verejné pohoršenie. Uvediem príklad: So slovenským znakom na chrbte by som sa „na Maďaroch“ radšej neprechádzal! Taký je môj názor, ktorý budem prezentovať. Môj text musí byť trochu aj národnobuditeľský. Ak má niekto inú skúsenosť, nech predostrie svoj názor.

Napriek tomu, že sa na Maďarov pozerám s dávkou  podozrievavosti, nechcem eskalovať napätie a teší ma, že v politike vystupujú ľudia, ako pán Bugár, ktorí sa usilujú o spolužitie Slovákov a Maďarov bez extrémizmu. 

Tieto slová píšem s odstupom času, v roku 2023 po Orbánových vyhláseniach o Veľkom Uhorsku a Slovensku, ako o odtrhnutom území. Nebol som zbytočne podozrievavý. Maďari by chceli robiť imperializmus. Najskôr budú chcieť maďarčinu ako úradný jazyk a potom si budú nárokovať územie. Bol by som rád zlým prorokom. Chcem veriť tomu, že Slovensko ostane občianskou spoločnosťou, s toleranciou voči menšinám ako doteraz. Neviem, či Orbánovi naozaj ide o Veľké Uhorsko alebo chce na Slovensku znova vytiahnuť maďarskú kartu.

Gender je teória

25.03.2023

Gender je teória podobne ako bol teóriou marxizmus. Ukázalo sa, že marxizmus je utópia: plánované hospodárstvo nemôže fungovať, neobstojí v konkurencii s trhovým hospodárstvom; hospodárstvo sa nedá naplánovať, musí ho riadiť ruka trhu. Zámer gender nie je zlý, podobne ako nebol zlý úmysel marxizmu. Zámerom gender je odstránenie násilia páchaného na ženách. [...]

Vysvetlenie špeciálnej teórie relativity vo vzťahu s gravitáciou – teória zjednotenia (aktualizované 2022-03-20)

19.03.2022

V tomto článku by som rád objasnil analógiu pohybových zákonov šírenia sa svetla a gravitácie. Obidva javy majú podľa môjho názoru ten istý princíp, ktorý možno nazvať „relativistický pohyb“, pričom šírenie sa svetla a gravitácia sú inverzné javy. 1 Teória zjednotenia 1.1 Princípy ekvivalencie Špeciálna teória relativity (ŠTR) sa všeobecne [...]

Marginália

07.03.2022

Kedy to Putin bude mať prehrané? Keď naňho Američania pošlú Chucka Norrisa. (Toto je legitímny vtip o Putinovi a Chuckovi Norrisovi.)

Žilina, polícia, riskantná jazda

Sedemnásťročného mladíka pri riskantnej jazde zastavili až policajné výstrely

27.04.2024 22:24

Vodič BMW na výzvy na zastavenie nereagoval, policajti museli použiť varovné výstrely.

Jaroslaw Kaczyński

Líder opozičnej PiS Kaczyňski: Kandidujeme do europarlamentu, aby sme odmietli Green Deal

27.04.2024 22:09

Európska zelená dohoda bude podľa Kaczyńského pre Poľsko znamenať i čoraz vyššie ceny energií, ale aj nárast cien "prakticky vo všetkých oblastiach".

žralok belavý, belasý, žralok modrý

Britského turistu zranil v Karibiku žralok, útočil len desať metrov od brehu

27.04.2024 20:00

Šesťdesiatštyriročný britský turista skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti, keď ho pri severnom pobreží karibského ostrova Tobago napadol žralok.

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 57
Celková čítanosť: 75287x
Priemerná čítanosť článkov: 1321x

Autor blogu

Kategórie